Mocznik w kosmetykach. Jak działa na skórę? Zastosowanie.

Obecnie w wielu kosmetykach można znaleźć substancję zwaną mocznikiem. Choć jej nazwa nie brzmi zachęcająco, to jest ona niezwykle skutecznym remedium na wiele problemów skórnych. Dlatego też nie należy się jej obawiać w kosmetykach – wprost przeciwnie. Dzięki mocznikowi nasza skóra uniknie przesuszenia, będzie odżywiona i zregenerowana. Co jeszcze warto wiedzieć o tym związku?

Mocznik – jak działa na skórę

W naturze mocznik jest końcowym produktem przemiany białek i związków azotowych. Wydalany jest z moczem, a częściowo także z potem. Mocznik kosmetyczny to jednak zupełnie inna substancja. Otrzymywana jest w laboratorium jako produkt reakcji dwutlenku węgla z amoniakiem w specjalnych zbiornikach pod ciśnieniem i w odpowiedniej temperaturze. Czym charakteryzuje się mocznik?

Syntetyczny mocznik to produkt o wszechstronnym działaniu. Bardzo często stosowany jest w kosmetologii w produktach do pielęgnacji skóry. Niekiedy jednak jego potoczna, polska nazwa zastępowana jest bardziej specjalistycznymi terminami, np. carbamide czy urea. Jakie właściwości wykazuje ta substancja?

  • Nawilżające – to główna rola mocznika, który jest higroskopijny i zatrzymuje wodę w skórze.
  • Regenerujące – mocznik ma także właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.
  • Złuszczające – duża zawartość mocznika w kosmetykach powoduje złuszczanie naskórka. Im stężenie mocznika w produkcie jest większe, tym mocniejszy będzie efekt złuszczania.
  • Zmiękczające – mocznik zmiękcza skórę, ponieważ wpływa na wiązania wodorowe keratyny. Co więcej jego stosowanie ułatwia wchłania substancji aktywnych z innych preparatów czy leków.
mocznik kosmetykiSprawdź cenę!

Mocznik – zastosowanie w kosmetykach

Dziś mocznik można znaleźć w bardzo wielu preparatach drogeryjnych. Przede wszystkim występuje jako składnik kremów mających na celu nawilżenie suchej skóry. Mogą to być kremy do twarzy, ale także do stóp czy dłoni. Ponadto mocznik stosuje się w balsamach do ciała, maściach, odżywkach do włosów czy szamponach. To bardzo uniwersalna substancja, która może pomóc w wielu przypadłościach dotyczących skóry.

Mocznik w kosmetykach – dla kogo?

Działanie mocznika przede wszystkim zależy od jego stężenia w danym produkcie. Kosmetyki z jego niewielką zawartością są łagodne i mogą być stosowane przez wszystkich. Specyfiki z dużą ilością mocznika działają silnie złuszczająco, dlatego najczęściej są to preparaty na receptę. Kto powinien sięgnąć po produkty z tą substancją? Mocznik może nam pomóc, jeśli zmagamy się z:

  • przesuszoną skórą,
  • trądzikiem,
  • atopowym zapaleniem skóry,
  • łuszczycą,
  • popękanymi piętami,
  • łupieżem,
  • rozstępami,

Zobacz naszą ofertę kosmetyków zawierających mocznik. Amfora.pl

Mocznik w kosmetykach. Jak działa na skórę? Zastosowanie.
5 (100%) 2 votes
gazetka kosmetyki i perfumy amfora.pl
a