Olejek do masażu – jak zrobić, jak podgrzać, jaki wybrać?

Masaż to niezwykle przyjemny i dobrze działający na organizm i skórę zabieg, który pozwala się zrelaksować i pozytywnie wpłynąć na skórę. Dobrze więc zadbać o to, by relaksować się, wdychając przyjemny zapach i nie martwiąc się o konsystencję i substancje zawarte w olejku używanego do tego celu. Dlatego też warto przygotować olejek samodzielnie, by zaoszczędzić pieniądze i uzyskać produkt, który w pełni sprosta wymaganiom.

Olejek do masażu – jak zrobić?

Wykonanie olejku do masażu jest stosunkowo proste a niezwykle przyjemne wrażenia zmysłowe, jakie ze sobą niesie, pomaga się zrelaksować i odpocząć.

Najprostszy sposób przygotowania olejku to dodanie zapachowego aromatu do balsamu do ciała. Jest to sposób szybki i prosty w wykonaniu, któremu podoła każdy. Jeśli jednak chcesz przygotować prawdziwy olejek do masażu od początku, musisz napracować się odrobinę bardziej. Poniżej znajdują się proste przepisy na kilka olejków o popularnych zapasach, jednak przedstawione w nich metody przygotowania są również analogiczne w stosunku do innych zapachów.

Olejek kokosowy

Do jego przygotowania potrzeba miąższu z kokosa. Należy go podgrzać i poczekać, aż wydzieli się z niego olejek. Kiedy olejek jest gotowy, jego barwa przybiera kolor brązowy. Należy przelać go do buteleczki i przechowywać z dala od światła w temperaturze pokojowej. Przygotowany w ten sposób oleje nadaje się do użytku przez miesiąc.

Olejek waniliowy

Do jego przygotowania potrzebny będzie olej glicerynowy, miód i ekstrakt waniliowy. Należy dodać do naczynia równą ilość każdego ze składników i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany olejek należy przechowywać w temperaturze pokojowej.

Oliwa z oliwek

To naturalny, nie wymagający przygotowań sposób na olejek do masażu. Doskonale nadaje się do twarzy i całego ciała. Nie pozostawia zapachu i zapewnia lśniąca i gładką skórę.

Jak podgrzać olejek do masażu?

By podczas masażu zapewnić sobie komfort i odpowiedni relaks dobrze jest pogrzać olejek, dzięki czemu stanie się on bardziej płynny i uwydatnią się jego właściwości zapachowe. Jednak odpowiednie podgrzanie olejka powinno zostać wykonane poprawnie, by osiągnąć najlepszy efekt.

By prawidłowo podgrzać olejek, należy przelać go do naczynka o grubym dnie, które pozwoli swobodnie pogrzać olejek nad świeczką czy na kuchence. Należy zwrócić ogromną uwagę na to, by olejek osiągnął temperaturę nie wyższą niż 36 stopni, w przeciwnym wypadku może stać się zbyt ciepły i powodować nieprzyjemne odczucia. Można również zakupić specjalne podgrzewacze do olejku, które zapewnią wygodę i porządek podczas podnoszenia jego temperatury.

JEŚLI JEDNAK WOLISZ WYBRAĆ GOTOWY OLEJEK DO MASAŻU SPRAWDŹ SKLEP: AMFORA.PL

 

Olejek do masażu – jak zrobić, jak podgrzać, jaki wybrać?
5 (100%) 2 votes
gazetka kosmetyki i perfumy amfora.pl
a