Olejek rycynowy – na twarz, zastosowanie, jak działa?

W dzisiejszych czasach coraz częściej sięga się po naturalne środki pielęgnacyjne. Wynika to z faktu, że jesteśmy coraz bardziej świadomi szkodliwości niektórych substancji chemicznych zawartych w popularnych kosmetykach. Do zdrowych produktów zaliczyć można między innymi olejek rycynowy, który jest w stanie zastąpić wiele zwykłych preparatów kosmetycznych dostępnych w sklepach. Czym jest ten olejek i jakie wykazuje właściwości?

Olejek rycynowy – zastosowanie

Olejek rycynowy znany jest już od starożytności. Kiedyś przede wszystkim stosowano go jako środek przeczyszczający, później odkryto też jego inne lecznicze i prozdrowotne właściwości. Olejek ten uzyskuje się z nasion rośliny zwanej rącznikiem pospolitym, która rośnie przede wszystkim w krajach tropikalnych i podzwrotnikowych. Odpowiednie wytłoczenie i wygotowanie oleju pozwala na rozkład toksycznej rycyny występującej naturalnie w nasionach rącznika i otrzymanie finalnego produktu, czyli bezpiecznego i wszechstronnego olejku rycynowego.

olejek rycynowy

Efekty po użyciu olejku rycynowego

 Jakie właściwości olejku rycynowego możemy wyróżnić? Przede wszystkim skutecznie leczy zmiany skórne, dlatego polecany jest osobom z trądzikiem. Stosowany w niewielkich ilościach zwalcza bakterie odpowiedzialnie za wypryski i nawilża cerę. Co więcej olejek rycynowy wzmacnia paznokcie i eliminuje suche skórki, stymuluje porost włosów, pogrubia i przyciemnia rzęsy i brwi oraz stymuluje produkcję kolagenu, co przyczynia się do złagodzenia zmarszczek.

Olejek rycynowy – jak działa na twarz?

Olejek rycynowy polecany jest do pielęgnacji twarzy. Dlaczego? Nie tylko doskonale nawilży cerę, ale także może pomóc w walce z trądzikiem. Nie wolno jednak nakładać go zbyt dużo na twarz, gdyż może powodować zatykanie porów i efekt odwrotny do zamierzonego. Olejek rycynowy może także posłużyć do oczyszczenia skóry twarzy – wystarczy przygotować mieszankę tego oleju z innym olejkiem, np. z pestek winogron (dla skóry suchej) czy z jojoba (dla skóry tłustej), w proporcji 1:10.

Olejek rycynowy na brwi i rzęsy

 Olejek rycynowy doskonale wpływa także na brwi i rzęsy. Wzmacnia je i pogrubia. Należy go stosować codziennie przez około miesiąc, aby zauważyć efekty. Najlepiej nakładać olejek przed pójściem spać i pozostawić go do rana. Można także wykonać kilkuminutowy masaż brwi lub rzęs tym olejkiem. Po około 30 minutach olejek należy zmyć.

STOSOWANIE NATURALNYCH KOSMETYKÓW ZABIERA JEDNAK MNÓSTWO CZASU.. JEŚLI WOLISZ SIĘGNĄĆ PO GOTOWE SPECYFIKI SPRAWDŹ SKLEP AMFORA.PL

 

Olejek rycynowy – na twarz, zastosowanie, jak działa?
5 (100%) 2 votes
gazetka kosmetyki i perfumy amfora.pl
a